Bessen en Pawpaw

Pawpaw

Pawpaw / Asimina triloba

De Pawpaw is een bladverliezende, in de herfst mooi verkleurende boom of struik van 4-6 m hoog. De Pawpaw verdraagt ​​goed schaduw volle zon, maar ook enige zon wordt goed verdragen. Tot nog toe zijn er geen ernstige ziekteproblemen in de teelt van de Pawpaw .


De vrucht is 5 tot 15 cm lang. Het vrucht heeft de vorm van een dikke 'patat' en soms zelfs wat 'paas-eivormig'. Ze is heel lekker en smaakt een beetje naar banaan/mango. Ze is rijk aan eiwitten, vitamine C en vitamine A. Het is een echt voedzame en vitaminerijke vrucht, welke tot 450 gram kan wegen, afhankelijk van het ras. Ze is heel lekker als ze volledig rijp is. De vrucht bevat 2 rijen met veel boonvormige zaden. Om een ​​idee te hebben van de smaak, kan u in het vroege najaar (vanaf +- oktober) terecht voor de vruchten van de Pawpaw in onze automaat. 


De boom is bij ons  winterhard. De meeste rassen, welke in Amerika (Noordelijke streken) rijpen in korte zomers, rijpen hier volledig af. Piramidale groeivorm. De apart staande donkerbruine, fluweelachtige bloemen verschijnen voor de bladeren in de lente op eenjarige twijgen (twijgen van het vorige groeijaar). De bloemen kunnen een diameter van 5 cm hebben. De bloemen zijn zelfsteriel en hebben dus kruisbestuiving (van een ander ras) nodig. Sommige rassen zijn ook zelfbestuivend. 

Vruchtgrootte: 3-15 cm lang en 3-10 cm hoog. Het vruchtgewicht is 200-450 gram. De vruchten hangen alleen of in trossen ('clusters'). De vruchten zijn zeer aromatisch en lijken te smaken naar banaan, mango en ananas.  In koelcel van frigo zijn de vruchten 3 weken goed te bewaren, soms zelfs langer (afhankelijk van de soort). Bladeren worden in de herfst geel-bruin. De bomen zijn in zone 5 winterhard (tot –25°C). Ze vragen minimaal 400 uur koude en 160 vorstvrije dagen.